NPF har en given plats i TPG:s mångfaldhetsarbete!

Petra Ålander, specialistbolaget Olingo

Petra Ålander är verksamhetskonsult och utbildare på vårt dotterbolag Olingo Consulting, hon är aktiv i vårt mångfaldsarbete och här får vi höra lite om hennes tankar och erfarenheter kring NPF & IT.

Jag är jätteglad att just NPF får ta plats i arbetet kring mångfald, eftersom det oftast är mest fokus på jämställdhet, etnisk härkomst och sexuell läggning. Otroligt viktiga områden de med ska tilläggas, men jag vill med denna artikel sprida kunskap och förståelse för dem som borde ha fått eller har fått en NPF-diagnos – själva och deras närstående. NPF – NeuroPsykiatriska Funktionsnedsättningar, exempelvis ADHD och Autism.  (Läs mer om NPF i slutet av artikeln.)

Både ställda diagnoser och artiklar om NPF har ökat markant den senaste tiden och jag tror det beror på två saker. Dels är vi bättre på att hitta de personer som har en diagnos och dels har samhället blivit mer utmanande, exempelvis genom det informations- och ljudflöde som formligen överöser oss dagligen.

Många kända personer som fått en ADHD-diagnos i vuxen ålder delar med sig i media och förhoppningsvis bidrar det till att flera vågar öppna upp och stå för sin diagnos. Autismdiagnoserna, exempelvis Aspergers syndrom och Atypisk autism, är dock inte lika vanligt förekommande i media, men jag har läst om ett stort antal betydande och framgångsrika personer i världen som sägs ligga på autismspektrumet - och världen skulle vara lite blekare utan många av dem.

Värt att nämna är att NPF är ett brett ord och med det menar jag att det innefattar flera diagnoser vilka också tar sig uttryck på många olika sätt från person till person. De syns oftast inte utanpå och kan vara både en styrka och en nedsättning. En klok kollega sa att man även skulle kunna se det som olika personlighetstyper.

NPF & IT

Just IT-världen är en arena där styrkorna skulle kunna komma väl till pass. Ta bara speldesign och programmering som ett par exempel, där du behöver vara kreativ och kunna fokusera länge på kod efter kod efter kod och bara älska det. Att tänka i nya banor är en annan styrka som kan komma med NPF, vilket kan bidra till nya och bättre lösningar på kunders behov. Jag tror att Scrum-ramverket, med sina förutbestämda roller, rutiner, verktyg och tydligt uppgjorda ramar för vad du ska göra under olika perioder, främst inom systemutveckling, passar många med NPF-diagnos. Det som däremot kan ställa till det är att du ofta sitter i en grupp i ett öppet kontorslandskap och att det finns tavlor på väggarna av olika slag, exempelvis Scrumtavlor* och Burndown charts**. För en person som är högkänslig, vilket många med NPF är, kan det vara ganska jobbigt i en sådan miljö med mycket ljud, rörelse och intryck. Om vi på arbetsplatser hjälps åt att göra det välkommet att tala om vad man har svårt för och vad man behöver för att kunna prestera bra samt tillgodoser dessa krav så långt det är möjligt, tror jag det finns stora möjligheter för NPF & IT.

Det finns en annan grupp som jag vill lyfta fram och det är de som är närstående till de som har NPF. Ofta kämpar de sig igenom småbarnsår, skolår, tonår och vidare, med att göra allt de kan för att hjälpa sitt barn, syskon, förälder eller partner. Förutom att det är känslomässigt tungt emellanåt så är det en rejäl utmaning som tar både tid och kraft, när de ska navigera sig runt bland möten och samtal med exempelvis skola, BUP/Psykiatri och Försäkringskassan .

Jag känner starkt med alla som inte fått sin diagnos ännu, de som fått den och kämpar samt de närstående som kämpar för att hjälpa sina älskade. Kanske att jag hjälpt dem litegrann genom att lyfta ämnet i denna artikel. Jag hoppas du tar med dig, att den som är ”annorlunda” kan vara en diamant och att kollegan som ”är trist och nästan aldrig kommer på AW:n” kanske jättegärna vill men inte kan, antingen för att miljön är svår eller för att man behövs där hemma.

Med förståelse, respekt och inkludering kan vi tillsammans bidra till en bättre värld.

Kort om NPF

NPF står för NeuroPsykiatriska Funktionsnedsättningar – ADHD, Autism, Tourettes för att nämna några. De här diagnoserna syns inte utan påverkar den kognitiva förmågan, hur man hanterar information samt hur sinnesintryck upplevs och bearbetas.

Det kan ofta vara svårt att sortera, planera, minnas, prioritera och förstå sociala koder. Inte sällan är man även högkänslig och man har ofta fler diagnoser än en. Detta kan leda till stark stress om det ställs för höga krav på förmågor som är nedsatta. Det är därför viktigt att exempelvis skolor och arbetsplatser förstår vikten av att ordna sina verksamheter så att det inte ställs orimliga krav på de som lever med NPF.

Om du vill läsa mer om NPF så är en av mina favoritkällor – Attention är ett förbund som sprider kunskap om NeuroPsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF), påverkar beslutsfattare och erbjuder gemenskap.

* Scrumtavla = Förenklat, en tavla med kolumnerna: Att göra - Pågår - Klart

** Burndown Chart-tavla = Förenklat, en tavla som visar ett diagram med arbete kvar att göra i förhållande till tid som återstår innan det ska vara färdigt.

Vill du höra mer om hur vi arbetar med mångfald och inkludering? Hör av dig till Else eller kika in på sidan om Hållbarhet.

else.pedersen@timepeoplegroup.com


Föregående
Föregående

Hur du kan kickstarta arbetet med mångfald i din organisation